20 Νοεμβρίου του 1925 και στα Δροβιανά* Αγρινίου, συστήνεται, ορκίζεται και συνεδριάζει η εκτιμητική επιτροπή της περιουσίας στην Τουρκία των προσφύγων εκείνων που προέρχονται από την κοινότητα «Κοτύλια γιαμ ρπ-τσικούρ τς παρχίας Χαλδείας Κερασοντος».

Η επιτροπή ορίζει τη σύστασης της σύμφωνη με το άρθρο του ψηφίσματος της 7ης Απριλίου 1925 της Δ’ των Ελλήνων συνελεύσεως «περί δρύσεως κτιμητικών πιτροπών πρός λεγχο τν δηλώσεων τν εγκαταληφθεισθν ν Τουρκία περιουσιν πό νταλλαξίμων μογενών και καταβολς ες ατούς ποσοστο».

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Βασίλειος Σαφαλίδης, Γραμματέας ο Χρήστος Αντωνιάδης και μέλη οι Χαράλαμπος Χατζηπαυλίδης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παύλος Ξανθόπουλος, Θεοδ. Ευθυμιάδης και Ιωάννης Χατζηπαυλίδης.

Η πορεία και το έργο της Επιτροπής αυτής θα παρουσιαστεί μέσα από την παρούσα εργασία.

Αρχείο Βασίλη Σαφαλίδη

Διαχείριση αρχείου Ιωάννης Σαλωμίδης, για λογαριασμό του συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς»

Μελέτη αρχείου Λένα Σαββίδου (σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό)

* Η περιοχή Δροβιανά δεν έχει εντοπιστεί με αυτήν την ονομασία στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες (Ιούλιος 2013)

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Αρχείο Βασίλη Σαφαλίδη. Σελίδες 3 και 4



ΣΕΛΙΔΕΣ 3 και 4 ΑΡΧΕΙΟΥ-ΠΡΑΚΤΙΚΑ 3ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ (σελίδες 2)

Πράξη 1η και 2η της Εκτιμητικής Επιτροπής. 22 Νοεμβρίου 1925
Στη συνεδρίαση προεδρεύει ο κος Σαφαλίδης Βασίλειος.
Ώρα έναρξης η 10η πρωινή.
Επικυρώνεται το πρακτικό της 2ης συνεδριάσεως της Επιτροπής και ξεκινά η εκδίκαση της πρώτης δήλωσης με αύξων αριθμό 1 στο βιβλίο πρακτικών και αύξων αριθμό κατάθεσης δήλωσης  1721. 
Η δήλωση αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Αμανατίδη Ηλία (Αμανάτ).
Ο δηλών κατέγραψε πως του ανήκαν μία οικία, ένας σταύλος, ένα ξηραντήριο, μία στάνη με μάντρα, μία εξοχική κατοικία, ένας λαχανόκηπος, 25 στρέμματα αγρού, λιβάδια, δάσος, οικοσυσκευή και ζώα (συγκεκριμένα η δήλωση αναγράφει ζώα, πρόβατα κτλ, εννοώντας ως ζώα τα μεγάλα όπως η αγελάδα).
Από τη δήλωση διαπιστώνουμε πως η Επιτροπή απέρριψε το λαχανόκηπο του κυρίου Αμανατίδη ως μη  αληθές περιουσιακό του στοιχείο.
Η συνολική αξία της περιουσίας εκτιμήθηκε από τον ίδιο στις 2419 χρυσές λίρες, ενώ η τελική κρίση της Επιτροπής την προσδιόρισε στις 811 χρυσές λίρες.
Το εκδικασθέν ποσό κληρονομεί ο Αμανατίδης Ηλίας λόγω του θανάτου του πατέρα του, Αμανάτ.


Στην παρούσα συνεδρίαση γίνεται επίσης έλεγχος της δήλωσης του Χαράλαμπου Αθ. Ακτσόγλου με αύξων αριθμό 2 στο βιβλίο πρακτικών, αύξων αριθμό κατάθεσης δήλωσης  846 και ημερομηνία κατάθεσης της την 26η Ιανουαρίου 1925.






Ο κύριος Ακτσόγλου κατέγραψε πως του ανήκαν 2 οικίες, αγροί, 2 ξηραντήρια, αχυρώνες με ξηραντήρια και μάντρα, επίσης δεύτερη και τρίτη σειρά αγρών, λιβάδια, οικία με αχυρώνες και αγρούς στα λιβάδια, καλύβες, έπιπλα, γεωργικά εργαλεία, αποθηκευμένες σοδειές και ζώα.  

Η συνολική αξία της περιουσίας εκτιμήθηκε από τον ίδιο στις 3810 χρυσές λίρες, ενώ η τελική κρίση της Επιτροπής την προσδιόρισε στις 2026 χρυσές λίρες.

Επίσης στον Χαράλαμπο Αθ. Ακτσόγλου οφείλεται επιπλέον το ποσό των 671 χρυσών λιρών το οποίο και είναι το ένα τρίτο της περιουσίας που του κληροδοτήθηκε από τον Νικόλαο Πασκάλογλου. Εξ αυτού δε κληρονομούν από 223,66 χρυσές λιρές οι αδελφοί αυτού Δημήτριος και Γεώργιος Αθ. Ακτσόγλου.

Σύμφωνα με την περιγραφή της επιτροπής από το θάνατο του Πασκάλογλου δημιουργούνται 3 κληρονομοί:

1. Ο Χαράλαμπος Αθ. Ακτσόγλου με 671 χρυσές λίρες κληρονομικό δικαίωμα κι από αυτόν κληρονομούν από 223,66 χρυσές λίρες τα αδέλφια του.

2. Η Μελάνα Κυριάκου Πασχαλίδου με 728 χρυσές λίρες κληρονομικό δικαίωμα
3. Ο Θεόδωρος Μιχ. Παπαθεοδωρίδης με 627 χρυσές λίρες κληρονομικό δικαίωμα κι από αυτός κληρονομεί το μισό ποσό, ήτοι 313,50 η Ανατολή Δημ. Σαρηκαιβούρ.
Η συνεδρίαση τελείωσε στις 1.00 μμ
Ακολουθούν οι υπογραφές των μελών της επιτροπής και η σφράγιση του εγγράφου.
Στην κυκλική σφραγίδα του εγγράφου και σφραγίδα της επιτροπής αναγράφονται τα κάτωθι: ΚΟΙΝ.ΕΚΤΙΜ.ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΤΥΛΙΑ ΑΓΙΑΜΗ Κ.Λ.Π 1925 (περιφερειακά του κυκλικού μέρους της σφραγίδας) ΕΠΑΡΧΙΑ ΧΑΛΔΕΙΑΣ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΟΣ (εσωτερικά του κυκλικού μέρους της σφραγίδας-άνω μέρος) ΔΡΟΒΙΑΝΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (εσωτερικά του κυκλικού μέρους της σφραγίδας-κάτω μέρος)

Αρχείο Βασίλη Σαφαλίδη
Διαχείριση αρχείου Ιωάννης Σαλωμίδης, για λογαριασμό του συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς»
Μελέτη εγγράφου Λένα Σαββίδου (σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου